Преди да обясните на децата си какво е куклен театър трябва да се знае, че постановката Трите прасенца на Куклен Театър Варна не е с кукли. Актьорите играят постановката, представяйки по много приятен начин познатата приказка на всички деца.

Това се случи на мен, тръгвайки към театъра, обясних на дъщеря си, че ще гледаме куклено шоу с една от нейните любими приказки – Трите прасенца. Сама бях много изненадана да разбера, че постановката не е с кукли, а дъщеря ми ме попита дали са истинси кукли.

Това е единствената постановка във Варна, в която децата участват активно и се качват на сцената. Първата сцена е как добрите горски феи поздарвяват публиката и разкават на децата предисторията на трите прасенца. След това идват и прасенцата, които решават кой каква къща ще си построи. Първата къща, както всички знаят, е от слама. Екипът е подготвил вързопчета от слама и кани децата да се качат на сцената и едно по едно да подават сламата на най-голямото прасенце. Това подгтотвя децата да огледат преобелчените актьори, да видят спената и най-вече ги кара да се чувстват полезни като помагат. Всичко това продължава до построяването на последната къща.

С идеята децата да не се плащат пак се появяват феите и обясняват за вълка. Определено има шум в залата с появяването му. Вълкът подканва децата да му помагат да издуха къщата от слама, но феите тайно казват на децата да не помагат. Така или иначе по-големите деца веднага казват, че не биха помогнали. Постановката е поднесена по много добър начин с идеята децата да не се страхуват от вълка. На края на постановката цялата зала издухва вълка и трите прасенца остават живи.

Трите прасенца – Куклен Театър Варна

Децата остават очаровани от театъра, а на следващите представления децата питат кога ще се включат, кога ще помагат. Това е едно от списъка на културни мероприятия Варна, което си заслужава най-много за малките.